onsdag, februari 01, 2006

Hamas måste erkänna Israel

Utrikesminister Laila Freivalds meddelar att EU kräver att Hamas erkänner staten Israel och "på sikt" tar bort kravet i sin stadga att Israel ska förgöras. EU:s krav är obegripligt. Hamas måste göra detta omedelbart, inte på sikt.

Genom att använda uttrycket "på sikt" har EU misslyckats med att avkräva Hamas det allra mest grundläggande: att fullt ut erkänna Israel. Det är en förutsättning för att den israeliska regeringen ska kunna förhandla med en ny palestinsk regering.

Utgångspunkten måste självfallet vara att Hamas helt och omedelbart tar bort stadgekravet på att förgöra Israel. EU har gett Hamas respit i en fråga där ingen respit får ges och missat ett gyllene tillfälle att redan från början ge tydliga besked om vilka principer som måste råda i den nya palestinska regeringen.

Nu är det upp till bevis för Hamas. Enligt en färsk opinionsundersökning vill en majoritet av palestinierna att organisationen ska stryka kravet på att förgöra Israel och ingå ett fredsavtal med Israel.

Folkets vilja borde betyda något även för Hamas. Genom att omedelbart ändra sin stadga har de chansen att visa palestinierna och omvärlden att Hamas är en partner för fred.