onsdag, februari 15, 2006

BRIS uppmärksammar e-mobbning

Mobbning på Internet, på chatsidor och via sms- och mms-meddelanden på mobiltelefoner har ökat lavinartat de senaste åren. Klimatet på Internet har blivit allt tuffare och många brott begås, brott som aldrig polisanmäls. Detta har jag uppmärksammat i en skriftlig fråga till ungdomsminister Lena Hallengren och BRIS gör en mycket tydlig rapportering av problemet i deras senaste rapport.

Det som i svensk lag kallas för misshandel, ofredande, förtal, förolämpning, sexuellt ofredande eller olaga hot kan i skolans värld kallas för mobbning och i vissa fall knappt ge påföljder medan det skulle kunna ge både böter och fängelse om det skedde utanför skolan. Varje fall av mobbning är en kränkning av människovärdet och det enda rimliga är därför en nolltolerans mot all form av mobbning. Ingen ska behöva mobbas, varken ung eller gammal. Så enkelt är det.

För att lyckas förhindra mobbning är det viktigt att flera parter samarbetar. Såväl barn och ungdomar, skolpersonal och föräldrar har ett ansvar för att vi ska komma till rätta med mobbningen. Genom samarbete, långsiktighet och ett tydligt värdegrundsarbete kan detta ske.

En kristdemokratisk familjepolitik, som ger förutsättningar för mer tid tillsammans med våra barn, är ett nödvändigt verktyg för ett mjukare samhälle.