onsdag, december 20, 2006

Jag beklagar skattehöjningen på bensin

Att sänka det höga bensinpriset var en viktig fråga för oss kristdemokrater i valrörelsen och är så fortfarande. Vi hade ett finansierat förslag om halverad moms på bensin och andra drivmedel, ett förslag som skulle innebära ett sänkt bensinpris vid pumpen med cirka 1,30 kr per liter.

Tyvärr ser vi nu bensinpriset öka med nio öre per liter från och med årsskiftet, på grund av en indexuppräkning som beslutats av den gamla regeringen. En uppindexering som kommer att ske utan några nya beslut i riksdagen. Kristdemokraterna har därmed inte röstat för en skattehöjning på bensin.

Kristdemokraterna var ensamma i valrörelsen om att driva frågan om halverad moms på bensin och andra drivmedel. Tyvärr har vi inte lyckats få gehör från våra Alliansvänner för denna skattesänkning. Om fler hade delat Ronny Carlssons engagemang för sänkta drivmedelspriser och lagt sin röst på Kristdemokraterna då hade vi haft större kraft i förhandlingarna med Centern, Folkpartiet och Moderaterna. Men vi kristdemokrater tänker inte ge upp frågan om sänkt bensinpris. Vi kommer att fortsätta kämpa för att hålla bensinpriserna nere så att människor ska ha råd att köra sin bil.