torsdag, februari 01, 2007

Upphäv de libyska dödsdomarna mot de bulgariska sjuksköterskorna

Pressmeddelande
Stockholm 31 januari, 2007

- Fem bulgariska sköterskor och en palestinsk läkare är dömda till döden i Libyen för att ha infekterat över 400 barn med aidssmittat blod på ett sjukhus i staden Benghazi. Internationell medicinsk expertis har avfärdat uppgifterna om att de skulle ha smittat barnen med hiv, då sjukdomen fanns på sjukhuset i Benghazi redan innan de sex anlände till Libyen. Jag uppmanar därför Muammar Khadaffi att omedelbart frige sjukvårdspersonalen och om så inte sker måste EU ingripa mot regimen på ett sätt som får konsekvenser för Libyens relationer med Europa.
Det sade Holger Gustafsson kristdemokratisk riksdagsledamot tillika ledamot i utrikesutskottet, i ett uttalande under onsdagen.


- De fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinske läkaren fängslades 1999 och den 19 december 2006 dömdes de återigen till döden sedan en ny rättegång hade hållits. De åtalade har även uppgett att de har utsatts för tortyr. Då Libyens ledare, Muammar Khadaffi, nyligen avvisat uppmaningarna om att frige de sex utländska sjukvårdsarbetare återstår kraftfullare åtgärder från EU:s sida, fortsätter Gustafsson.

- De sex utländska sjukvårdsarbetarna har gjorts till syndabockar för att dölja de dåliga förhållandena inom libysk sjukvård. Rättegångarna och dödsdomarna har rättmätigt fördömts av omvärlden och utländska hälsoexperter har avfärdat de bevis som lagts fram av de libyska åklagarna. Dåliga hygieniska förhållanden vid sjukhuset utpekas som orsak till att barnen smittades, fortsätter Gustafsson.

- Det är viktigt att EU nu tydligt markerar man med en röst kräver sjuksköterskornas frigivning och att de får en rättvis prövning i europeisk domstol. Sverige måste därför inom ramarna för EU-samarbetet verka för att sätta ytterligare press på Libyens regering för att få en omprövning av domarna, avslutar Gustafsson.