torsdag, juni 15, 2006

Frige Abbas Lesani

Abbas Lesani är en framstående politisk aktör i Iran. Han kämpar för att den iranska regimen ska låta tiotals miljoner iranska azerier få leva i jämlikhet bland andra grupper i Iran. För det har han fängslats. Utrikesminister Jan Eliasson måste pressa den iranska regimen att släppa Lesani och hans medfångar.

Situationen är akut. I mitten av maj i år publicerade en statlig iransk tidning karikatyrer som framställde iranska azerier som kackerlackor. Azeriska demonstrationer mot bilderna ledde till hundratals arresteringar och brutalt våld från regimens håll. Enligt Amnesty International säger azeriska källor att dussintals människor dödats och hundratals skadats av säkerhetsstyrkor. Och anklagelser om tortyr mot vissa arresterade har förekommit.

Abbas Lesani arresterades och misshandlades i sitt hem den 3 juni – efter att ha deltagit i demonstrationer. Nu hålls han på okänd plats.Enligt uppgift kräver regimen att han på nationell television "erkänner" att han tagit mot betalning från USA för att skapa oroligheter i samhället. Den iranska regimen har anklagat USA för att ligga bakom protesterna i de azeriska regionerna. Regimen har också flera gånger anklagat azeriska iranier för att vilja förena sig med Azerbajdjan.

Lesani hunger- och vattenstrejkar sedan en tid i protest mot fängslandet av honom och andra azerier. Hans liv är således i uppenbar och akut fara. Nu måste utrikesminister Jan Eliasson agera för att pressa den iranska regimen att leva upp till de krav som Amnesty International ställt:
  1. Tala om var Lesani hålls fängslad och låta honom motta besök och medicinsk behandling.
  2. Tillse att han inte torteras eller misshandlas.
  3. Frige Lesani omedelbart såvida han inte ska åtalas för ett korrekt definierat brott.
  4. Tillsätt en opartisk utredning huruvida han torterades vid tidigare arrestering 2004.