fredag, juni 01, 2007

Chockerande förbud mot Thailändare älskar Thailändare

Pressmeddelande
Stockholm 1 juni 2007

Chockerande förbud mot Thailändare älskar Thailändare

- Den thailändska demokratin är på väg att förintas sedan man i dagarna beslutat att förbjuda den förre premiärministern Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai (Thailändare älskar thailändare). Det är av yttersta vikt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt inom ramarna för EU nu agerar med kraft för att fördöma det inträffande, då den svenska utrikespolitiska linjen tydligt innebär ett värnande av demokrati och flerpartisystem.

Det säger Holger Gustafsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i utrikesutskottet och ledamot i riksdagens IPU-grupp, i en kommentar till veckans händelser i Thailand.


- Den styrande militärjuntan, som i fjol genomförde en kupp som avsatte Thaksin medan han befann sig på besök i New York, kommenderade också i veckan ut tusentals soldater för att stävja folkets vrede efter det tagna beslutet - ett beslut som innebar att man på obestämd framtid förbjudit den störtade premiärministerns parti. Utvecklingen i Thailand är oacceptabel och omvärlden måste gemensamt sätta press på landets ledning för att inte eliminera demokratin totalt, fortsätter Gustafsson.

- Samtidigt är det viktigt att läget inte förvärras i de allt mer oroliga delarna i södra Thailand. Elva soldater dödadess under torsdagen i den enskilt värsta attacken mot de väpnade styrkorna sedan det muslimska upproret mot centralregeringen startade 2004. Omvärlden måste även uppmärksamma denna oroväckande utveckling som hotar att destabilisera hela regionen ytterligare, avslutar Gustafsson.


För mer information:

Holger Gustafsson
Tel. 08-786 43 09
mobil 070-345 93 45