onsdag, april 29, 2009

Talibaner terroriserar i Pakistan

publicerad i Dagen 29/4


Andra mediers bevakningKristdemokraterna kräver att EU uppmärksammar, belyser och agerar mot talibanregimer varhelst de terroriserar människor och särskilt kvinnor och barn. Jag känner en stor oro inför situationen i Swat och nordvästra Pakistan.


Ett sorgligt och hänsynslöst exempel på talibansk politik är Swatdalen, belägen i bergsregionen nordost om Peshawar i Pakistan. Detta var tidigare ett blomstrande och välmående distrikt, en plats som drog till sig både pakistanska och utländska turister, med massor av hotell och många utflyktsställen. I dag är Swatdalen till stora delar ödelagd av talibansk politik, över hundra skolor har sprängts i luften eller på annat sätt förstörts av talibanerna, skidanläggningen har förvandlats till aska. Människor är rädda för att gå ut och man litar inte ens på sina närmaste grannar. Flera hundratusen personer har flyttat från distriktet för att kunna leva ett normalt liv och för att deras barn ska kunna fortsätta att gå i skolan. I regionen är det en total bannlysning av utbildning för flickor och kvinnor med giltighet från 15 januari 2009. Många självmordsbombningar och sprängattacker pågår i regionen. Sedan ett år tillbaka har landet en folkvald regering som uppenbart inte klarar styret av landet som i många avseenden går mot botten; ekonomiskt, energimässigt, säkerhetsmässigt och socialt. De demokratiska institutionerna fungerar mycket dåligt, speciellt i den nordvästra delen av landet. På många ställen har militanta falanger tagit över och terroriserar vanliga människor.

Det är problematiskt att leva i en global värld där vi måste ta ett gemensamt ansvar för våra medmänniskor. Bor man nära våld, död och slaveri vågar man inte protestera av rädsla för sitt liv. Bor man på distans orkar varken media eller den politiska världen att hålla fokus på områden som Swatdalen, men vi måste upplysa om fundamentalistiska gruppers och regimers djävulska politik. Carl Bildt, Kristdemokraterna kräver att EU, som en organisation med tydliga ambitioner, uppmärksammar, belyser och agerar mot dessa talibanregimer varhelst de terroriserar människor och särskilt kvinnor och barn. EU måste stärka relationerna med USA och president Obamas nya administration för en humanare värld för alla.

Jag känner en stor oro inför situationen i Swat och nordvästra Pakistan och ser det som nödvändigt att den pakistanska regeringen får världssamfundets stöd att göra allt de kan för att återställa lag och ordning. De måste kunna ge sina medborgare det skydd de är berättigade till, och straffa dem som bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter.