tisdag, oktober 13, 2009

På vänsterfronten intet nytt

Publicerad i Mariestads-tidningen 13/10 -09

Under veckan har oppositionspartierna var för sig presenterat sina budgetalternativ. Ett år innan valet är beskedet tydligt, vänsterkartellen har lyckats komma överens på en punkt. En röst på (S), (MP) eller (V) är en röst för rejäla skattehöjningar.

Idag upplever vi den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Mitt i denna kris vill vänsterkartellen göra det dyrare för företag att anställa och mindre lönsamt att arbeta.
Splittringen är djup när man läser oppositionens budgetmotioner mer i detalj. De står långt ifrån varandra i avgörande frågor - skattepolitiken, a-kassan, sjukförsäkringen, miljöavgifter, ramverket för den ekonomiska politiken och framförallt finansieringen av sina reformer. De tre partierna har helt olika syn på hur ett lands ekonomi ska skötas.

Den enda frågan partierna är överens om är höjda skatter. Vänsterpartiet vill bland annat höja inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare med 54 miljarder kronor, medan (S) och (MP) ”nöjer” sig med 10 miljarder och samtidigt höjer marginalskatterna kraftigt. Socialdemokraterna vill höja det totala skattetrycket med 20 miljarder, Miljöpartiet med 16,7 miljarder och Vänsterpartiet med 27,7 miljarder kronor.

Ungdomsarbetslösheten vill de märkligt nog angripa genom kraftigt höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar med nästan 12 miljarder kronor, vilket gör det dyrare att anställa en ung människa med begränsad yrkeserfarenhet. Resultatet av de skattehöjningar de är överens om är att det på kort sikt kommer bli cirka 30 000 färre arbetstillfällen, på lång sikt är effekterna ännu mer dramatiska.

Skattesänkningar för pensionärerna är ett löfte från oppositionspartierna. Men när man läser deras budgetar ser man att det först och främst inte är sänkta skatter till pensionärerna som oppositionspartierna eftersträvar. För att utjämna de så kallade skillnaderna höjs istället skatten för dem som arbetar. Dessutom kan man notera att alliansregeringen nu sänkt skatterna för våra pensionärer i två steg i och med det som sker nästa år, medan socialdemokraterna inte genomförde någon skattesänkning alls för pensionärerna under sina år vid makten. Men vi Kristdemokrater är inte nöjda med det som hittills skett, det är för oss bara början och vi vill fortsätta.

Den inriktning som framträder när man lägger vänsterpartiernas motioner bredvid varandra är mer makt till politiker, minskad makt för enskilda människor, mindre valfrihet och färre kronor i den egna plånboken. Den enda kommentar man kan ge efter att ha sett deras tre olika budgetalternativ är: På vänsterfronten intet nytt.

Holger Gustafsson (KD)
Riksdagsledamot Skaraborg

Stefan Attefall (KD)
Ekonomisk talesperson och ordförande i riksdagens finansutskott