onsdag, februari 17, 2010

En politik från etik och moral?


– Yttrandefriheten är den fria världens skarpaste verktyg. Sverige ska tända ljus i de mörkaste delarna av världen. Genom att lysa upp i de vrår där diktaturens och totalitarismens mörker råder avslöjas brotten mot de mänskliga rättigheterna. Det gäller i Kuba, Vitryssland, Iran, Nordkorea och många andra länder där yttrandefriheten beskärs och ett skumrask har fått fotfäste på initiativ av regimer som inte tål offentlighetens ljus.

Det sa Holger Gustafsson, riksdagsledamot (KD) och utrikespolitisk talesperson, i riksdagens utrikespolitiska debatt idag.

 
 – På Köpenhamnsmötet tvingades vi bevittna att världens ledare inte förmår fatta de beslut vi alla efterfrågar. När den nationella egoismen prioriterar ekonomisk konkurrenskraft, som viktigare än att ta sig an klimathotet, då hotas också våra skyddsnät och välfärdssystem. Bristen på personlig etik och moral drabbar oss alla!
 
– Finanskriserna är från början till slut en förtroendekris. Svaret på förtroendekriserna finns inte att hämta inom socialismen eller liberalismen. Det handlar istället om brist på personlig etik och moral och bristande personligt ansvar. När bristen på personlig etik och moral sprider sig över världen så drabbar den oss alla och våra skyddsnät och välfärdssystem. De globala systemen måste bäras upp, inte av högljudda demagoger eller giriga bonusegoister utan av personer med eftertanke, ansvar och en inre kompass som medmänniskor kan och vill lita på!
 
– Frågan är om Sverige och EU gör vad vi moraliskt bör göra för människor som är beroende av våra beslut? I dag finns kunskap, teknik och alla resurser som behövs för att radera ut fattigdomen. Det som saknas är den politiska viljan. Var finns engagemanget för de svältande barnen och åldringarna? Har politiken befriat sig själv från etik och moral? avslutar Holger Gustafsson.