tisdag, april 17, 2007

Det måste löna sig att arbeta!

(publicerad SLA, Västgöta-tidningar 16/4)

Äntligen har regeringen beslutat att genomföra det kristdemokratiska förslaget om att barns sommarjobb inte ska påverka nivån på familjens socialbidrag. Det är ett sunt och efterlängtat beslut som ligger helt i regeringens linje att det ska löna sig att arbeta. Familjer som är i behov av socialbidrag är familjer med svaga ekonomier. Det är orimligt att begära att barnen i dessa familjer som väljer att sommarjobba ska står för sina föräldrars ersättningar.

I vissa kommuner har bidragsnivåerna sjunkit i relation till vad barnet tjänat via ett extrajobb eller sommarjobb, vilket innebär att familjen segmenteras i ett utanförskap. Det lilla extra som barnet vill, genom idogt arbete, själv spara ihop till tas ifrån dem. Förutom det orättvisa i systemet föder det en mentalitet att det är föga värt att göra rätt för sig.

Lagändringen presenteras i vårbudgeten och innebär att staten ska stödja kommunerna med 30 miljoner kronor i tre år från och med 2008, alltså totalt 90 miljoner kronor. Förslaget innebär att barn till föräldrar i en besvärlig situation skapar sig en mentalitet att man vill jobba och att det är lönt att bidra med det man är bra på.

Det är inte bara rättvist utan sänder också det självklara budskapet att det ska löna sig att arbeta.