torsdag, augusti 30, 2007

Nu avskaffas fastighetsskatten

(publicerad i Mariestads-tidningen 29/8 -07, Nya Lidköpings-tidningen 29/8, Skaraborgs Läns Allehanda 30/8, Lidköpingsnytt.nu 29/8, Västgöta-tidningar 29/8)

Den orättfärdiga statliga fastighetsskatten är på väg att försvinna. Helt naturligt förs nu en viktig debatt om hur finansieringen av ska gå till. Synpunkter har nu inkommit från Villaägarna, Skatteverket och många andra på de förslag som finns. Alla dessa synpunkter ska nu beaktas men vi kommare att se att det vi kristdemokrater och de andra allianspartierna gick till val på nu håller på att infrias.

För oss skaraborgare kommer det nu att bli enklare planera ekonomin. På en del orter där fastighetsskatten har höjts kommer dess avskaffande också att märkas direkt i plånboken. Det kan vara bra att påminna sig om varför fastighetsskatten tilldrar sig så mycket ilska. Skatten är både nyckfull och orättvis, den breda uppslutningen kring skattens avskaffande beror på att människor upplever det orimligt att betala skatt på en inkomst de inte har.

Vi kristdemokrater tycker att skatter är viktiga. De behövs för de gemensamma angelägenheterna. Dock finns det ett stort egenvärde i sig att avskaffa orättvisa och orimliga skatter. Vi vill föra en ansvarsfull ekonomisk politik och det kräver att en skattereform av den här storleken finansieras. Valet står därför mellan att behålla det gamla systemet med en skatt som steg när grannen sålde sitt hus, och ett system där du betalar mindre - och vet hur mycket - så länge du bor i ditt hus, och lite mer när du säljer. Det tycker vi är betydligt mer rimligt.