måndag, maj 11, 2009

Alkoholmaffian knäcker våra ungdomar

Publicerad på Lidkopingsnytt.nu


Det finns en baksida
Rätten att föra varor över gränserna är en av EU:s grundpelare. Men alkohol är inte vilken vara som helst. Överkonsumtionen måste ses utifrån ett perspektiv med negativa konsekvenser för enskilda personer och särskilt ungdomar. Svensk media har nu vågat lyfta fram den verkliga anledningen till våld mot person, rån, våldtäkter och annan kriminalitet samt splittrade familjer. Bara i Sverige växer 400.000 barn upp i miljöer där det dricks för mycket alkohol. Barn blir både offer för fysiskt våld från vuxna och blir lidande av hälsoproblem på grund av för tidig alkoholdebut. Detta måste vuxensamhället se, förstå och göra något åt.

Europa och Sverige

Europa har den högsta alkoholkonsumtionen per invånare i världen. I Sverige visar en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) att den totala konsumtionen av alkohol per person från 15 år och äldre är 9,8 liter ren alkohol.

Hela 20 % kommer från privat införsel och gränshandel. Ungefär 10 % kommer från hembränning och smuggling. Konsumtionen är mycket ojämnt fördelad mellan personer. De som är mellan 20 och 25 år konsumerar mest. När det gäller yngre ungdomar går utvecklingen i rätt riktning vilket är glädjande. Exempelvis är det 30 % av niondeklassarna som uppger att de inte dricker alls jämfört med 20 % på 90-talet.
Inom EU tycks det som att en förändring håller på att ske. Alkoholpolitiken har försvagats i länder som Finland och Sverige som traditionellt haft en mer restriktiv politik. Men i flera länder i Sydeuropa skärps lagarna kring rattfylleri och åldersgränser för inköp av alkohol.

Du tillhör väl inte dem som ler?
Det finns många som ler mot den alternativa billiga spriten som kan beställas från garage eller levererad hem till dörren. Uppenbart känns det för många som en seger över både systembolag och skattemyndigheten att köpa till halva priset, men vem får egentligen betala lidandet? Spritsmuggling och privat gränshandel är bland det mest lönsamma som en maffia kan ägna sig åt. Med alternativspriten göder man som medborgare den ekonomiska brottsligheten. Spritmaffian bryr sig inte om att den alternativa spriten knäcker våra ungdomar.

Låt oss hjälpas åt

Det mest effektiva sättet för samhället att begränsa skadorna är genom priset och begränsad tillgänglighet. Vi Kristdemokrater anser att den mängd alkohol som idag får föras över gränserna är orimlig stor och måste minskas. Olovlig handel är ett stort hälsoproblem. Den vidareförsäljning som sker till barn och ungdomar måste stoppas. Arbetet med att ta fast langare måste ha hög prioritet hos polisen och stödjas av alla vuxna. Jag tycker det är rimligt att man inte får köpa mer alkohol vid gränshandel än man kan bära i en kasse. Jag lovar att göra vad jag kan för att begränsa alkoholens konsekvenser i Sverige, men jag behöver Ditt stöd den 7 juni!

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg och kandidat i EU-valet den 7 juni.