måndag, oktober 19, 2009

Verklighetens folk vill välja livsväg själva

publicerad på Lidköpingsnytt 19/10

Den senaste tiden har det förts en häftig debatt på många av landets tidningars kultur- och ledarsidor. Den startades av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund när han talade om vad han kallat ”verklighetens folk”, och att det finns en åsiktselit som ser det som sin främsta livsuppgift att klanka ner på och håna vanliga människors livsval och livsstil.

Vänstern är välrepresenterad bland kulturpersonligheter, skribenter och debattörer som länge har abonnerat på frågan och förbehållit sig rätten att diktera villkoren för hur människor ska leva sina liv. Nu är det dags att faktiskt visa att det finns en annan verklighet.

Låt oss göra en sak klar. "Verklighetens folk" är människor som lever sina liv som folk gör mest. Vi som kanske har familj, arbetar, tar semester, har fredagsmys och tittar på ”Idol” eller "Så ska det låta" på TV. Vi som vill gå från arbetslöshet och sjukskrivning till ett arbete, hitta en livspartner och kanske hitta ett bättre boende än det vi har idag. Vi vill inte att politiker lägger sig i våra privatliv och vår vardag. Vi vill att politiker tar sitt ansvar för jobb, vård, omsorg och skola, och låter vår vardag vara upp till oss själva. Men oss hittar vänstern av någon anledning alltid något fel på.

Vi kristdemokrater vill ge människor mer frihet att göra sina egna val. Det viktigaste är vad som diskuteras vid köksborden. Där talar vi om skolan, om hushållskassan, om de gamla föräldrarna, om hur det går på jobbet, när vi ska få tid för varandra och om hur vi ska pussla ihop nästa helg. Oftast har vi över huvud taget varken tid eller intresse att förhålla oss till ideologiska teorier, konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer som pådyvlats oss från vänster. Den ena idén mer akademiskt skruvad än den andra och allt med udden riktad mot vanligt folks sätt att vara. Runt om i Sverige, i organisationer, medieredaktioner, politiska partier, talas det om för oss hur vi ska leva våra liv.
Vi anser att politiken istället ska ägna sig åt att underlätta för oss. Åt de stora penseldragen. Exempelvis en politik för jobb och sänkta skatter för låginkomsttagare, så att människor kan sluta oroa sig för 100-lappen till skolutflykten.

Vi kristdemokrater vill därför sätta stopp för synsättet att bara ett livsval är riktigt, där alla måste välja på samma sätt för att passa in i mallen. Vi tycker till exempel att olika former av barnomsorg ska stödjas och att föräldraförsäkringen inte ska kvoteras. Detta är bara två exempel på den principiellt viktiga frågan att politiken ska stödja - inte styra - människors livsval.
Vi vet att det finns många människor som känner igen sig i våra tankegångar och håller med. Det är för er skull vi nu försöker skapa en debatt och ta fajten med kultur- och åsiktseliten. Hittills med ganska gott resultat.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg.