onsdag, maj 19, 2010

Thailändska regimen använder övervåld

– Den thailändska demokratin är på väg att förintas. Jag läser med förfäran om att flera medborgare har dödats de senaste dagarna, inklusive en utländsk journalist. Viktiga institutioner och delar av huvudstaden står i brand. Det är av yttersta vikt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt inom EU nu agerar med full kraft för att fördöma det inträffande. Den svenska utrikespolitiska linjens tydlighet innebär ett värnande av demokrati och mänskliga rättigheter.

Det säger Holger Gustafsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i utrikesutskottet och Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson, i en kommentar till veckans händelser i Thailand.


– Flera ambassader har stängt. Rödskjortorna har ockuperat delar av Bangkok i veckor. Det som började som normala fredliga demonstrationer har på sista tiden utvecklats till vad som liknar ett inbördeskrig. Utvecklingen i Thailand är oacceptabel och omvärlden måste nu gemensamt sätta press på landets ledning för att inte helt eliminera demokrati och mänskliga rättigheter, fortsätter Holger Gustafsson.

– Omvärlden måste uppmärksamma denna oroväckande utveckling som hotar att destabilisera hela regionen ytterligare. Medling och samtal är enda vägen just nu, avslutar Holger Gustafsson.