fredag, oktober 12, 2007

Bildt måste agera tydligare mot Ahmadinejad

- I förra veckan basunerade Irans president Mahmoud Ahmadinejad återigen ut sin totalitära våldspropaganda och hetsade till våld och väpnat angrepp mot Israel. Samtidigt säger han att det är ”slutdiskuterat om Irans kärnkraftsprogram” - ett program som de flesta bedömare anser ha till mål att göra Iran till kärnvapenmakt. Jag förväntar mig att Carl Bildt i nästa veckas ministerrådsmöte driver på för ett kraftfullt agerande mot Iran.

Det säger Holger Gustafsson, kristdemokratisk riksdagsledamot i utrikesutskottet, med anledning av att så kallade EU-autonoma sanktioner kommer att diskuteras på ministermötet den 15 oktober.


- Irans officiella nyhetskanal IRNA rapporterade nyligen från ett tal där Ahmadinejad vidhöll att han aldrig kommer att erkänna Israels existensberättigande. I sitt tal uppmuntrade han vid ett flertal tillfällen att utplåna landet och presidenten föreslog även att man borde tvångsevakuera Israels befolkning till Alaskas och Kanadas ödemarker. Att en president kan hota en annan FN-medlem på ett sådant sätt utan att det får konsekvenser kan inte tolereras, fortsätter Gustafsson.

- De som kan sin historia känner igen retoriken, men även den loja responsen från omvärlden: I Europa borde vi veta vad det innebär att vakna upp för sent när ondskan redan lagt stora delar av Europa under sina fötter. Eftergiftspolitikens konsekvenser under 1930-talet kan vi läsa om i dagens historieböcker: 50 miljoner döda, fortsätter Gustafsson.

- Det måste understrykas att uttalandena blir så mycket allvarligare när vi alla vet att Iran inte bara hotar och aktivt understödjer terrorism mot Israel utan även avser framställa atomvapen. Alliansregeringen lovade en mer proaktiv svensk utrikespolitik som står upp för demokrati och frihet när den hotas. Jag förväntar mig att Carl Bildt står upp för denna nya politik på mötet i nästa vecka, avslutar Gustafsson.